boktokspladder

fredag, december 02, 2005

Favvocitat (II)

- I'm a cat person, myself, she said, vaguely.
A low-level voice said:
- Yeah? Yeah? Wash in your own spit, do you?

(Terry Pratchett, Moving Pictures, 1990)

6 Comments:

  • Åh, den härliga Terry Pratchett! Han kan uttrycka sig! Har själv flera citat som jag bara älskar. Några exempel:

    "Nej, det var en fullständigt normal hamster. Han tycktes bo i en spännande konstruktion bestående av cylindrar, klot och ekorrhjul, något i stil med vad spanska inkvisationen skulle ha kunnat hitta på om den haft tillgång till en plastformpress."
    (från Goda omen, vilket iofs innebär att det skulle kunna vara Gaiman, men det låter Pratchett...)

    "... en dator med en efterbliven myras intelligens." (Goda omen)

    "Det stod en svart hund på vägen. Det måste ha varit en hund. Den var hundformad. Det finns vissa hundar som när man stöter på dem, får en att minnas att trots tusentals år av avel, är alla hundar bara två måltider från att vara vargar... Den morrade redan och morrandet var ett dovt hotfullt morrande, den sortens morrande som börjar i en strupe och slutar i någon annans." (Goda omen)

    "...dödades i ett experiment som genomfördes på palatsområdet för att utröna sanningshalten hos ordspråket 'pennan är mäktigare än svärdet' och till hans minne ändrades det med tillägget 'bara om svärdet är väldigt litet och pennan mycket vass'." (Det fantastiska ljuset, lagar stiftades för att få stopp på poetiska jämförelser som är överdrivna.)

    /Tina

    By Blogger Tina, at 01 januari, 2006  

  • Hahaha! Jag har inte läst Det fantastiska ljuset, så tack för detta Pratchettska citat! :)

    By Blogger carra, at 04 januari, 2006  

  • Jag städade i min bokhylla härom dagen. Bakom en rad böcker låg en borttappad lapp med ett lite seriösare Pratchett-citat jag skrivit upp. Träffande beskrivning av verkligheten kanske, men med glimten i ögat som vanligt:

    "Betrakta en man som är på väg att döda er på grund av sin övertygelse och era näsborrar kommer att fyllas av vederstyggelsens stank. Lyssna till ett tal av någon som förklarar ett heligt krig och era öron, det kan jag försäkra er, kommer att uppfatta rasslet från ondskans fjäll och ljudet av hur den släpar sin monstruösa svans över språkets renhet. Nej, vi gör det för pengarna."

    Ur "Pyramidfeber". Ledaren för Lönnmördargillet förklarar varför deras sätt att ta död på folk, för pengar, är det enda egentligen helt ärliga motivet.

    By Blogger Tina, at 05 januari, 2006  

  • Jag har läst Pyramids, men just det där citatet undgick mina ögon. Intressant. En anledning till att läsa om den. :) Det är det som är så bra med Pratchett, jag hittar ständigt nya pärlor vid omläsningarna samtidigt som jag skrattar mig harmynt varje gång åt mina favoritscener. T.ex. "knäcks" jag varenda gång av bråken mellan Sam Vimes och hans "Diz-Organizer" - hysteriskt roliga!!

    By Blogger carra, at 07 januari, 2006  

  • Pratchett är lysande, helt klart. *försedd med komplett samling*

    By Blogger Hans Persson, at 04 mars, 2006  

  • Hans: Åh wow, hela samlingen! Nej, det kan jag inte ståta med. Jag samlar serierna inom serien istället, häxorna och The Watch, närmare bestämt. Med någon "udda" bok utanför dessa serier. Resten lånar jag av vänliga Pratchett-fans i min omedelbara närhet. :)

    By Blogger carra, at 04 mars, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home